Legolarin benim reklamima hic ihtiyaci yok aslinda. Onlar basli basina bir dunya: hem de oyle bir dunya ki her yastan cocugu ve yetiskini icine cekip keyifli dakikalar vadediyor. Ilk kelebegimiz daha kucukken, biraz da kendi icimizdeki cocugu memnun etmek icin olsa gerek, legolardan almaya basladik evimize. Sonra kelebegim buyudukce cesitlendirdik. Simdi de ikinci kelebegim oynamaya basladi bile..
Legolari bir araya getirip, anlamli bir sekil olusturmak hemen olmuyor tabii. Buyuk kelebegimle yasadigimiz asamalari kendi gozlemledigim kadariyla soyle ozetleyebilirim:
- Legolari agzina goturup dis kasimak (diger herseyi oldugu gibi 🙂 )
- Biraraya getirilen legolari sallayarak, cekerek, iterek parcalara ayirmak
- Elinin icine sigabilen parcalari (ozellikle kucuk kare olanlari ya da kucuk figurleri) birlestirmeye calismak
- Kare parcalari ust uste koyarak kare kuleler yapmak
- Degisken parcalari buyuk bir duzlem uzerine yerlestirmek
- Degisken parcalari birbiri ustune amacsizca yerlestirmek
- Degisken parcalari birbiri ustune simetrik yerlestirmek
- Degisken parcalari bir sekil olusturmak amaciyla yerlestirmek
- Degisken parcalarla anlamli sekiller olusturup oyun kurmak
Bircok asamadan geciyor aslinda cocuk legolarla oynarken ve legolarla yapabilecegi seyler de onunla birlikte degisiyor. Onceleri motor becerilerini gelistirmek on plandayken, sonralari yaraticiligi ve drama oyunlari icin cok yararli hale geliyor.
Su siralar, 11 aylik kucugum ikinci asamada, yani eline yapili verdigimiz legolari parcalara ayiriyor, ozellikle de balik, kopek, kucuk adam gibi figurleri agzina goturmeyi seviyor. Onlari birbirine carpip cikardigi sesi dinlemek ve bu sesi kendisinin cikardigini bilmek onun cok hosuna gidiyor. Parcalari kendince birlestirmek istese de henuz el becerileri buna izin vermiyor. Kucuk kizimin yakin zamanda cektigimiz videosu burada. Video’da ozel birsey yok ama sadece kucuk yasta bile legonun bebislere cazip geldigini gostermek adina ekledim.
37 aylik buyuk kelebegimle ise skalanin diger ucundayiz, o artik hangi sekli istedigine onceden karar verip, istedigi parcalari secip, bir araya getirip sonra da ortaya cikan urunden bir hikaye yaratip bizi de o hikayenin bir parcasi haline getirebiliyor. Birkac gun once kendi yaptigi parkta salincagi, kaydiragi, masasi , sandalyesi hatta kendi deyimiyle ‘el yikama yeri’ bile vardi – sol ust kosede. Sanirim el yikamanin onemini verebilmisiz kelebegime :). Bu tamamen kelebegimin urunuydu, ama anne&babanin da kendini tutamadigi ve kelebekle birlikte calistigi zamanlar da olmuyor degil. Iste boyle zamanlarda ortaya cikan urunlerimize ornekler asagida. Lego ile yapilabilecekler gercekten sinirsiz: evler, ciftlikler, arabalar, parklar, mutfak, kopruler, yollar, kaleler, kuleler, saymakla bitmez..Aslinda en son bulusumuz motorlu bir lego tren ama bunun icin babamizin bos vaktini bekliyoruz.
Biliyorum ki Lego piyasadaki en ucuz oyuncak grubunda degil ama ben legolara biraz uzun donem yatirim gibi bakiyorum. Dusunsenize 10 ayliktan 4-5 yasina kadar cocugunuzun oynayabilecegi bir oyuncak. Ustelik de ikinci bir bebis geldiginde bu sure cok daha uzuyor.
Oynarken esya isimleri, hayvan isimleri, figur isimleri ogreniyor, renkleri siniflandirmayi ogreniyor, kendi eliyle ortaya bir urun cikartiyor ve daha sonra da oyun kurup sizi ona dahil ediyor.
Acikcasi bu kadar uzun soluklu bir oyuncak sinifinda olmasi, ogrettikleri yaninda, motor becerilerini, yaraticiligi ve oyun kurmayi gelistiriyor olmasi onu benim icin ‘verdigim paraya deger’ dusuncesini olusturuyor. Ustelik de parca parca alabiliyorsunuz: Dolayisiyla 15-20 parcali bir lego seti ile baslayip, ozel zamanlarda alinan hediyelerle (ciftlik hayvanlari, deniz alti figurleri, lego ev, vb) parca sayisini artirmaniz mumkun.
Iste boyle sevgili dostlar.. Sizlere de lego dolu eglenceli gunler diliyoruz..
Kocaman sevgiler..