Bugun bahsetmek istedigim oyuncak buyuk kirmizi bir otobus, ama pek becerikli pek keyifli bir otobus. Otobusun ust tarafinda 6 farkli sekilde bolmeler var. Bu bolmelerden gecmesi icin dizayn edilmis alti farkli sekilde ses cikaran oyuncakla geliyor bu otobus. Otobusun arkasindaki bolme acilip kapanabiliyor ve tabii ki tekerlekleri var.
Boyle kucuk gozuktugune bakmayin, bu oyuncak o kadar cesit aktiviteye hitap diyor ki :
- Bir kere tekerlekleri oldugundan itince gidiyor. Dolayisiyla yerinde sayan oyuncaklardan farkli.
- Uzerindeki renkler ve delikler cocuklar icin bir merak konusu. O deliklerden minicik eller sokulup, buralar neymis sorusunun cevabi araniyor.
- Sonra kup, silindir ve daha bircok sekilde ek olarak gelen ve icerisinde minik toplar, aynalar, ayiraclar olan oyuncaklar minik ellerin tutacagi kadar kucuk ama yutamayacaklari kadar buyuk dizayn edildiginden tek basina cingirak olarak bile ise yariyor.
- Asil eglence, o merakli gozler, sizi, bu sekilli oyuncaklari otobusun uzerindeki deliklerden atarken basliyor. Bir kere kesfediyorlar ya bu sekilli oyuncaklarin buradan gecebildigini onlar icin yeni bir ‘challenge’ baslamis oluyor boylece. Hem de hic kolay bir is degil bu. Gunlerce belki de aylarca calismalari gerekiyor. Minik elleriyle sekli dogru tutmayi basarmak, sonra hangi seklin hangi delige girecegini akilda tutmak ve sonra da delige oyuncagi birakabilmek o kadar cok motor becerisi ve hafiza egzersizi istiyor ki. Tabii ki bebisler bunu bile isteye, eglene gule yapiyorlar..
- Sonra bir de sebep-sonuc iliskisi ve iceri-disari iliskisi ogrenmenin ilk adimi basliyor burada. Iceriye atilan sekli almak icin otobusun arkasindaki bolmeyi kullanmak lazim geldigini ogreniyor minik beyinler. Disarida elindeki sekil birden iceride, elinde olmayan sekile donusuyor. Tekrar sekli almaya merakli gozler basliyor ‘problem cozme’ yetenegini aramaya 🙂 Bu noktada tabii anne olarak yardim da gerekiyor 🙂 Ama guzel olani, birkac tekrardan sonra bebisler temelini anliyor oyunun.
- Daha ileri asamalarda kelebekler hem sekilleri, hem de renkleri soyleyerek oynamaya basliyor bu oyuncaklar. Dolayisiyla motor becerilerine bir de renk/sekil hatirlama oyunlari da eklenmis oluyor oynarken..
11 aylik bebisimle yeni basladik bu oyuncakla oynamaya ve cok tekrarlar yaptik. Once sadece sekilleri sallayip, birbirine vursa da sonra otobusun icine atilabilecegini ve otobusun arkasindan geri alinabilecegini ogrendi. Genelde ayni sekille calistik ki ilk once oyunun kurallarini ogrensin. Cunku, aslinda bu otobusle oynanabilecek oyun 3 boyutlu: 1. sekli alip dogru delige yerlestirip sonra geri cikarmak, 2.dogru sekli dogru delige yerlestirmek, 3.hangi renkteki hangi sekli yerlestirecegini soyleyerek oynamak (3. boyut oldukca sonra giriyor isin icine). Ilk boyut calismalarimizin sonuclarini videomuzda gorebilirsiniz. Simdilik kup seklini dogru yere yerlestirmeyi basardik 🙂
Raf omru ne kadar diye sorarsaniz, bu kucuk otobus yaklasik 20 aylik olana kadar bebisleri eglendirmeyi basariyor. Hatirliyorum buyuk kelebegim, kosmaya basladiginda dedesi otobusu odanin bir ucundan diger ucuna atardi o da pesinden kostururdu – tabii bu noktada sekilleri dogru yerlestirmekten baska islere de yariyordu otobus.
Bu arada zamaninda Early Learning Centre’dan almistim ben bu oyuncagi, saniyorum Turkiye’de Mothercare’de de satiliyor. Cok kaliteli, kolay kirilmayan bir oyuncak bu ve oynama suresi eve ikinci kelebegin gelmesiyle oldukca uzuyor.
Oyun dolu gunler dilegiyle,
Kocaman Sevgiler…