Bugun de emzikten bahsetmek istedim biraz. Acikcasi bu konuda cok da kesin cizgilerle konusmak istemiyorum. Emzik gereginde anne/babanin kurtaricisi gereginde bas agrisi olabiliyor. Biz iki kizim icin iki farkli yol izledik ve her iki yolun da avantajlari kadar dezavantajlarini tattik/tadiyoruz. Iste tam da bu yuzden yazmak istedim size – madalyonun iki yuzunu de bizim penceremizden gorun istedim -.
Ilk kizim da – biraz da ilk bebege hazirlaniyor olmanin heyecaniyla – aldik rengarenk emzikler. Philips Avent, Chicco, Disney marka cesit cesit renk renk emzik susledi raflarimizi. Buyuk kizim 4 gunlukken tanisti emzikle ve tam 2.5 yil birakmadi pesini..
Ilk bebisimizin biraz gazi oluyordu. O nedenle aglamalari da bizim bekledigimizden fazlaydi (dogrusu simdi dusununce belki de normaldi ama ilk anne/baba olana azi bile cok geliyor!). Emzik ozellikle asagidaki durumlarda kurtarici oldu bizim icin:
- gazi fazla olup da uyuyamayip aglarken,
- sakinlesmesini istedigimiz zamanlarda,
- uyku saati yaklasinca,
- ucaklarda inis/kalkis zamanlarinda kulak basincini onlemekte,
- sevmedigi kisilere donup bakip bakip agladiginda(gercekten oyle!)
ve belki baska bircok bahaneyle kullanildi emziklerimiz. Cantamizda her zaman steril bir/iki yedek olurdu ve biri yere dusunce/pislenince hemen yedegi cikarilirdi. Hatta emzigi elbisesine tutturup bu dusme sayilarini azaltmak icin kullandigimiz klipler bile aksesuvar olarak girdi suslerimizin arasina ve kiyafetimize gore emzik ve klip rengi secildi 🙂
Buraya kadar iyi hostu ama birkac ayrintiyi kacirmistik. Soyleki :
- Emziklerin surekli yikanip steril edilmesi gerekiyor. Emzigin varligina guvenip yola cikilan durumlarda steril emzik olmamasi krize yola acabiliyor.
- Benzer sekilde disari cikildiginda yedek meme unutulursa ve/veya eldeki meme kaybolursa bu tip krizleri yasamak yine mumkun.
- Emzigin varligina alisan cocuk bir sure sonra emzigi siz istediginiz zaman degil de kendi istedigi zaman emmek istiyor. Iste en buyuk sorun da burada basliyor bence. Cunku artik kontrol elden cikiyor ve maalesef (Ingilizce ismi ‘pacifier’in da anlamini acikca ortaya koydugu gibi) cocugu pasif hale getiriyor. Tabii ki bu huzursuz zamanlarinda istedigimiz bir durum belki ama cocugun heyecanla ordan oraya emekleyecegi, yuruyecegi, oyun oynayacagi durumlarda neden onun modunu boyle bir pasif moda mahkum edelim degil mi?
- Bir baska olumsuz etkisi de konusma konusunda ortaya cikiyor. Haliyle cocuk agzinda emzik varken konuskanlik konusunda da gec davraniyor. Soyleyeceklerini kendine saklamis oluyor bir anlamda ya da zaten pasif modunu korudugu icin heyecanli kelimeler de cikamiyor agzindan.
ARASTIRMALAR NE DIYOR?
Bunlar bizim tecrube ettiklerimiz tabii ama yazinin gucunu kullanarak size yanlis bilgi vermemek adina biraz da arastirma yapayim dedim (yillarca literatur taramasi yapmaya aliskin biri olarak benligime sinmis bu herhalde:) ). Bulduklarimi asagida lacivert ve italik karekter kullanarak yazdim (Kaynakca’yi yine yazinin en sonunda veriyorum merakli anneler icin):
Yeni dogan cocugun emme ihtiyacini karsilama da emzik rol oynuyor. Tabii ki anne sutu icerken annenin gogsunden emdigi icin bazi bebekler icin sut emme saatleri yeterli olabiliyor, ancak bazi bebekler daha fazla gereksinim duyuyor emmeye ve emzik boyle bebekler icin dogru tercih. Ancak emzigin uzun sureli kullanimlari asagidakilere yol acabiliyor:
- kulak enfeksiyonlari,
- dis sagligi ve agiz yapisi bozukluklari
- dili kullanma ve konusma gecikmeleri
Bu konuda bazi arastirmalar bir etkisi yok olarak bulduysa da ozellikle 18 aydan sonra kullanildiginda bu tur gecikmeler oldugunu ispatlayan arastirmalarin sayisi cogunlukta. Hatta Dunya Saglik Orgutu (WHO) uzun sureli emzik kulanimiyla orta kulak iltihabi (otitis media) arasinda baglanti oldugunu 1989’da yayinladigi bir raporda yazmis. Orta kulak iltihabi ile konusma bozuklugu arasindaki baglanti da bilim adamlari tarafindan ortaya cikarilmis.
Butun bunlardan benim kendi adima cikardigim kisa sonuc : Emzik ozellikle ilk 18 ayda emme ihtiyaci fazla olan bebeklerde kullanilabilinir, ancak uzun sureli kullanimi cesitli rahatsizliklara yol aciyor ve ozellikle aglarken sakinlestirici olarak kullanimi cocugun kendini sakinlestirmeyi ogrenmesini de geciktiriyor..
NASIL VAZGECIRDIK?
Biz ne yaptik da vazgecirdik buyuk kizimi diye sorarsaniz hic kolay olmadi derim.. Kademe kademe bir yol izlemek en iyisi. Once sadece aksam kullanimina gectik. Saniyorum 18-20 ay civarindaydi. Gunduz hicbir yerde emzik birakmamaya ozen gosterdik ve istediginde de uyku vaktinde emzik kullanabilecegini tekrarlayip durduk. Istisnai durumlar haric (uzun ucak/araba yolculuklari, vb) bu kurala uyduk. Hayatinda hamile ve kendini kaldiramayan bir anne, sonrasinda yeni bir kardes, yeni gidilen yerler, tatiller, yeni ev, vb bircok degisikligin oldugu bir donemde onun bir de bu konudaki duzenini degistirmek istemedigimizden emzik 2.5 yasina kadar kaldi yatma saatlerimizde. Hatta bazen 2 yas sendromu gecirirken genc kizlar gibi gunun ortasinda bir zamanda uyumak istedigini soyleyip(!) ‘meme’ diye agladigi da oldu! Neyseki su anda oturdugumuz eve gecip, ona ozel hazirladigimiz oyun odasini gosterip, artik emzigin eski evimizde kaldigini soyledigimizde hic bir olumsuz tepki vermedi ve bir daha asla sormadi 🙂
EMZIKSIZ OLUR MU?
Ikinci kizimin gelisiyle birlikte bu soruyu da test etmis olduk aslinda. Ikinci kizim 9. ayini doldurdu birkac gun once ve simdiye kadar agzina emzik almadi. Cok sukur huzurlu bir bebek ve emzige ihtiyac duydugunu gosterir isaretler vermedi hic bize. Tabii kolik bir bebek olsaydi ya da memeden hic ayrilmasaydi belki tavrimiz farkli olurdu ama ikinci kizim sahiden emziksiz de yapilabilecegini kanitladi bize.
Sorarsaniz eger, peki ya anne/baba olarak cocugunuzu sakinlestirmek de ya da agladiginda ya da uyuturken kullanmayi tercih etmez misiniz diye? Soyle cevabim: Sakinlestirme ya da aglama konusunda cok sukur emzigin varligini aramiyorum. Ancak ozellikle su siralar yogunlasan gece sut emmeleri sirasinda acaba emzik versem bensiz sabaha kadar yapabilir mi dedigim oluyor. Acikcasi bu konuda sucu simdilik kendimde ariyorum, cunku emzikle kestirme yolu tercih etmek yerine -ki calisip calismayacagi da belli degil – uyku egitimine gecmeliyim ve bebegime kendi kendine uyumayi ogretmeliyim yavas yavas bunu da biliyorum 🙂 – Anneden itiraflar –
Benim emzik konusunda soyleyeceklerim simdilik bu kadar…
Kocaman sevgiler…
KAYNAKCA
- http://scpitc.org/will-using-a-pacifier-cause-my-toddler-to-have-delayed-speech-and-language/
- http://www.hanen.org/helpful-info/articles/fact-or-fiction–the-top-10-assumptions-about-earl.aspx
- http://heatherspeechtherapy.com/2011/02/pacifiers-use-is-it-bad-for-your-childs-speech-development/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10969091