Gelisim – Minik yuzuculer su keyfinde

Yuzmek benim cok severek, cok isteyerek yaptigim, yaparken doyamadigim bir spor. Takim sporu olmayabilir, yuzme sirasinda iletisim sifira inebilir, hatta yuzmeye birlikte gittigin insanlari yalniz basina birakip, sanki sen kendi isine bakiyormussun gibi gelebilir. Oyle ya da boyle, insanin aslinda vucudunu calistirmak disinda baska hicbir seye kafa yormak zorunda kalmadigi, sadece ve sadece ellerin, kollarin calistigi, beynin istirahate yattigi bir spor yuzmek…Hatta insanin butun uzuntulerini alan bir spor, cunku yuzerken aglayamiyorsunuz 🙂

Iste benim bu kadar keyif aldigim bir sporu kizlarim da ogrensin istegiyle buyuk kizimi 10 aylikken baslattik yuzme kurslarina. Turkiye’ye geldigimizden beri yine bu tip kurslar ariyordum. Hatta kursa gidemedigi bu donem icerisinde ben onu yuzmeye goturmeye basladim. Ilginc olan tarafi 4-5 aydir yuzmedigi icin olsa gerek ilk gittigimizde basini bile sokmaya cekindi ilk 20 dakika boyunca. Sonra tekrar atlamalara basladik. Ikinci gidisimizde ise bana “anne sen beni tutma ben kendim dalarim” diyordu! Sanirim biraz bisiklete binmek gibi birsey yuzmek de ogrenilince kolay unutulmuyor, ama tabii erken yaslarda pratik gerekiyor yine de..

Bu tip kurslara gitmek icin ozel bir ekipman gerekmiyor. Havuz disarida ise mevsime gore vucudu saran mayolar da tercih edilebilir ki acikcasi bunlar bizim genelde tercih ettigimiz urunler, cunku kucuk mayolar ve bikiniler kenarlardan sikabiliyor ya da hareket ederken bir taraflari cikabiliyor. Bizim hanimefendi surekli eksittigi icin, rengarenk mayolarimiz oldu buyurken 🙂 Bu arada ozellikle UVF isinlarina karsi koruyuculu olanlarindan tercih etmenizi oneririm. Mothercare bu konuda guzel alternatifler sunuyor.

3.5-4 yasini doldurmamis kelebekler icin bu tip yuzme dersinden beklenenler soyle:

  • Su icinde rahat olmayi ogrensin
  • Sudan korkmamayi ogrensin
  • Su altindaki nefes egzersizleri sayesinde su altinda nefesini tutmayi erken yasta ogrensin
  • Havuzun kenarindan suyun icine dustugu zaman, havuzun kenarina dogru su altindan gidebilip kendini havuzun yuzeyine cekebilmeyi ogrensin
  • Havuza dustugunde havuzun yuzeyinde durmayi ogrensin
  • Suda kalmayi keyifli bir aktivite olarak gorsun

Kelebegimin ogretmeninin dedigine gore bu yasta henuz kas yapisi kulac atip yuzecek kadar guclu olmuyor zaten, ama yukaridakileri erken yasta ogrendigi takdirde vucudu hazir oldugu zaman bir sonraki asama cok hizli geliyor.

Merak edenler icin yazmaliyim, su ve yuzmek her bebisin sevdigi bir aktivite olmayabiliyor. Kimi bebisler 30 dakikalik kurs zamani boyunca surekli aglayabiliyor ancak yine de denemeye deger derim sirf bunu anlamak icin bile olsa.

IMG_0305

Kurs genelde benzer yas grubundaki cocuklari bir arada topluyor. Her cocugun ya annesi ya da babasi yaninda oluyor, ogretmen tarafindan gosterilen egzersizleri yapmak icin. Dubai’de devam ettigimiz WaterBabies kursundaki ogretmenimize cok sey borcluyuz dogrusu. Kizim ilk 2 ders haric butun gittigi derslerde agzi kulaklarina varana kadar guluyordu.

Yapilan hareketler tabii ki bebisin yasina gore degisiyor, ama ozetlemek gerekirse:

  • Su yuzeyinde yuzme egzersizleri: Bu egzersizlerde ebeveyn minigi ya ellerinden, ya kol altindan onden ya da yandan tutuyor.Bununla birlikte ayak cirpmasi, agziyla kopuk yapmasi, elleriyle ilerideki bir oyuncaga uzanmasi ogrendigi diger aktiviteler. Ileriki asamalarda bu egzersizlere ‘float’ denen uzun sungerlerden tutunarak tek basina ilerleme de ekleniyor. Hatta bu sungerden tutunarak basini su altina sokup ilerleme de giriyor isin icine.
  • Nefes egzersizleri: Kelebegi once bir hedefe odaklama (oyuncak ordek, havuz kenarindaki baba, vb), sonrasinda onu hedefe dogru su altindan goturme. Enteresan bir sekilde kelebekler 5 saniye gibi sureler kalabiliyorlar sahiden su altinda! 5 saniye deyip gecmeyin uzun bir sure aslinda bu. Ileriki asamalarda nefes egzersizlerine batan oyuncaklari suyun tabanindan alma ya da  merdivenin kenarindan alma ekleniyor. Bir baska egzersiz ise havuzun kenarina 2 metre uzaktan kelebek ileri atiliyor(!), evet yanlis duymadiniz, bayagi kaldirip havada ileri dogru atiyordu kizimi ogretmeni, sonra kelebek bir sekilde kendini toparlayip havuzun kenarini bulup, kendini yukari cekiyor! Kendi arsivimizden 2 ornek:
  • Kendini kurtarma egzersizleri: bizim o cok kolayca yaptigimiz havuzun kenarina tutma egzersizlerini kelebeklerin ogrenmesi zaman aliyor, ama aslinda bu can kurtarici bir egzersiz sahiden. Bunun yaninda ‘monkey,monkey’ denilen havuz kenarina tutunup kendi saga ya da sola dogru cekmek de ayni sekilde kelebeklerin kendini -varsa- boylarina uygun merdivene kadar getirmelerine yardimci oluyor. Kendi arsivimizden kucuk bir ornek daha : Havuz Kenarina tutunmaca
  • Havuza atlama egzersizleri: Bu tip egzersizlerde ise once oturup kendini ebeveynin kollarina birakiyor minikler. Sonraki asamalarda ayakta (civileme denen sekilde) ve bir diz ustunde, digeri bukulu sekilde bu sefer baliklamaya yakin bir pozisyonda atlamayi ogreniyorlar. Bu arada tabii havuzun uzagindan degil de en yakininda olmayi yoksa kayip dusebilecekleri bilgisi de veriliyor caktirmadan.
  • Sirtta yuzme egzersizleri: Acikcasi bu egzersizler 6-9 aylik bebislerin cok rahat yaptigi ama daha buyuk miniklerin cok haz almadigi egzersiz grubuna giriyor. Nedense 6-9 ay arasi bebisler kendilerini suya rahatca birakirken ve kulaklarina su dolmasindan rahatsiz olmazken, daha buyuk bebisler artik kendi vucutlarinin kontrolunu yavas yavas ellerine geciriyor olmalarindan olsa gerek biraz tedirgin olabiliyorlar. Bu tur yuzmenin guzel yani, birkac ayak hareketiyle kendilerini istedikleri yone goturebiliyor olmalari – diger bir deyisle bu tur yuzmeyi becerebilmek icin 3.5 yasinda olmalarina gerek yok.

Yuzmenin kelebekler uzerinde cok olumlu etkisi oldugunu dusunuyorum.

  • Yuzme onlari fiziksel olarak yorduklari icin evde nereye saldiracaklarini sasirma durumlari olmuyor 🙂
  • Su uzerinde kalmak icin butun kaslarini calistirma firsati buluyorlar.
  • Kaslarin duzgun gelisiminde yapilan hareketlerin cok faydasi oluyor
  • Nefes egzersizleri akcigerlerini daha kucuk yastan calistirmaya basliyor.
  • Bu kadar kucuk yasta voleybol, jimnastik, vb sporlara gucleri yetmezken yuzmenin temellerine simdiden baslamis oluyorlar.

Tabii ki her sporda oldugu gibi bu sporda da dikkat edilmesi gereken durumlar var (bebisin cok su yutmamasi gibi) ama egzersizler dogru yapildigi takdirde (agizdan kopuk cikartarak fazla suyu birakmak, vb) bu tip durumlardan da kacinmak mumkun.

Bu arada kurs arayisim dun sona erdi. Sonunda bize gore 2 kurs buldum. Henuz hangisine gidecegiz bilmiyorum ama minikleri icin kurs arayan anneler olabilir dusuncesiyle ikisinin de web sayfasini veriyorum:

  1. Aqua Babies Ankara
  2. Aykon Babyswim

Bol yuzmeli, bol gulumsemeli gunler hepinize..

Kocaman sevgiler…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s