6-9 ay arasi bebisler icin hayat yepyeni, kesiflerle dolu bir yolculuk gibidir. Motor becerilerinin gelisimi yaninda tat paletleri icin de rengarenk bir yelpaze ile tanismanin baslangicidir bu aylar.
Verilecek gidalar hakkinda yazmadan once doktorlarin onerdigi belli bazi kurallari gozden gecirelim:
- Bebislere yiyecekleri tek tek tanistirmaliyiz. Bir diger deyisle karisik meyve ya da sebze purelerinden once tek meyve puresi ya da tek sebze puresi vererek cocugumuzun o meyve ya da sebzeye allerjisi var mi onu anlamaliyiz.
- Yeni bir yiyecek cesidi denenirken ayni yiyecek 3-4 gun pespese verilmeli ve bebegin vucudunda dokuntu, burun akintisi, dudaklarda sisme gibi alerjik reaksiyonlara sebep olup olmadigi gozlenmelidir. Olmadigi takdirde 3-4 gunun sonunda bebegimizin menusune yeni bir yiyecek daha ekleyebiliriz.
- Bebegimizde allerjik reaksiyon gozlemledigimizde verdigimiz yiyecek cesidini kesmeliyiz. Reaksiyonun siddetine gore hastaneye gitmemiz gereken durumlarda olabilir. (Bazi durumlarda, allerjik reaksiyon fazla degilse, doktorlar 3-4 hafta sonra tekrar denememizi onerebiliyor, ama findik/fistik allerjisi, sut urunleri allerjisi, gluten allerjisi gibi durumlar daha ciddi oldugundan tekrar denemek dogru bir davranis olmayabilir. En dogrusu doktora danismak bu gibi durumlarda.)
- 6. aydan itibaren su bebisimiz icin vazgecilmez bir ek gida haline gelecek. Sadece anne sutu emmeye alismis bebekler biberondan ya da suluklardan suyu nasil cekeceklerini bilemeyebiliyorlar. Boyle durumlarda ters donse bile akmayan, ancak agizla cekince gelen (becerikli ama pahali) suluklar maalesef cok ise yaramiyor, dolayisiyla basta kasikla vermemiz gerekebilir, ancak annenin israrli denemeleri sonrasi biberon ya da agizi acik suluklarin ne ise yaradigini anliyor minikler..
- Ozellikle ilk aylarda ne kadar degisik cesit besin ile tanistirirsak bebislerimizi tat duyulari o kadar genis bir yelpazeye yayiliyor. Dolayisiyla besin cesidini yavas yavas artirmak onun ilerideki yemek aliskanligini belirlemede buyuk rol oynuyor.
- ISLENMIS SEKER bu yastaki bebisler icin tamamen YASAK. “Yemeklerin icine ya da suyun icine seker katilirsa daha cok sever” gibi bir dusunce maalesef yanlis bir dusunce. Onlarin neyi sevip neyden uzak durmasi gerektigi bizim elimizde. Evet, bazi yiyecekleri digerlerinden daha fazla sevebilirler, ancak herseyi yesin diye bebegin yemeklerine seker katmak cok erken yasta onun vucudunu gereksiz beyaz sekerle tanistirmak ileride obeziteden tutun da dis curukleri gibi bircok alanda soruna sebebiyet verecektir.
O kadar cok cesit gida var ki aslinda verebilecegimiz miniklerimize, ancak ya zaman darligindan ya da mevsim uyusmazligindan belli sinirlarda kaliyoruz. Iste tam da bu nedenle istedim ki arastirip yazayim ve hep birlikte cesitliligi nasil artirabiliriz bakalim..
Tarifleri secerken ozellikle Turkiye’de cok kullanilmayan karisimlari secmeye calistim. Cunku her ne kadar cok cesit yiyecekle zenginlestirdigimiz bir mutfagimiz olsa da ve dunyanin bircok ulkesinden daha fazla yemek cesidimiz olsa da sanki bazi karisimlari -ozellikle sebze ve meyvenin ayni yiyecekte oldugu karisimlari – pek denemiyoruz. Iste tam da bu nedenle internette buldugum bu karisimlari paylasmak istedim sizinle. Dilerim bebislerin heyecanli tat yolculugunda isimize yarar…
Sabah kahvaltisi
- Yumurta sarisi + Anne sutu (ya da kaynamis su)
- Yumurta sarisi + Keci Peyniri / Beyaz Peynir + Kaynamis su / Anne sutu
- Muz + Yulaf (Ince elenmis) + Kaynamis su / Anne sutu
- Armut + Yulaf (Ince elenmis) + Kaynamis su / Anne sutu
Ara ogunler
- Yogurt
- Tek meyve pureleri (Muz, seftali, avokado, armut, elma, kavun, mango, nektarin, vb.)
- Cesitli meyve puresi karisimi
- Seftali +Muz Puresi
- Muz + Elma Puresi
- Muz + Armut Puresi
- Elma + Armut Puresi
- Avokado + Yogurt
- Muz + seftali
- Avokado + Ananas + Muz
- Salatalik, havuc gibi dis kasimaya yardimci elle tutulabilir sebzeler
Ogle / Aksam Yemegi
- Tek sebze pureleri : Tek bir sebze kullanarak yapila pureler. Kullancagimiz sebzeler arasinda patates, havuc, tatli patates, tatli kabak, karnibahar, brokoli, yesil kabak, yabani havuc (parsnip), yerlahanasi (swede) olabilir.
- Tek sebze puresi + yogurt : Yukaridaki butun pureler icinde yogurtla da verilebilir.
- Yesil Kabak + Kiwi + Elma + Nane: Yesil Kabak ve Elmalari 10 dakika buharda pisirip, nane ve kiwi ekleyerek ve blenderden gecirilerek yapilan basit ama egzotik bir yemek 🙂
- Ispanak + Patates + Brokoli: Uc sebze de buharda pisirdikten sonra blenderden gecirilir.
- Patates + Havuc + Karnibahar: Uc sebzeyi buharda pisirdikten sonra bebisin elinin alabilecegi buyuklukte kesip, onune bir tabakta servis edilir. Inanin kucucuk yaslarda bile kendilerini doyuracak kadar yiyebiliyor minikler..
- Buyuk Sari Hurma (Sharon Fruit) + Yumurta Sarisi: Hurma ve Yumurta ayri kaplarda pisirilir. Yumurta’nin sarisiyla buharda pismis hurma blenderden gecirilir.
Havuc + Kereviz + Yesil Kabak: Buhardan gecirdikten sonra minik bebisin ellerine teslim edilir yiyecekler 🙂
- Patates + Kara lahana + Yesil Fasulye: Uc malzeme de buharda pisirildikten sonra blenderdan gecirilir.
- Pirinc + Ispanak + Patates: Az suda pisirilerek blenderden gecirilir.
- Yabani havuc (parsnip) + Armut + Kuru incir: Yabani havuc ve armut buharda pisirilir, uzerine kuru incir katilarak blenderden gecirilerek pure yapilir. (Yabani havuc ulkemizde pek rastlanmayan kirli beyaz, krem renginde ince uzun bir kok sebzesi. Bu sebzenin bulunamadigi durumlarda onun yerine tatli patates ya da tatli kabak da kullanilabilir.)
Kirmizi biber + Patates: Iki sebze de pisirilir, blenderdan gecirilir.
- Kirmizi biber + Ispanak + Elma: Kirmizi biber bircok baska sebze ile guzel giden bir sebze aslinda. Bu opsiyonda da ispanak ile buharda pisirilip, blenderdan gectikten sonra elma puresi ile karistirilir.
- Yulaf + Avokado + Ispanak: Ispanak az suyla haslanip, blenderdan gecirilir. Icine ince elenmis yulaf katilir ve avokado ile birlikte ezilir.
- Ispanak + Bezelye + Elma: Butun malzemeler buharda haslandiktan sonra, blenderden gecirilerek pure yapilir.
- Tatli patates + Kirmizi biber + Armut: Butun malzemeler buharda haslandiktan sonra, blenderden gecirilerek pure yapilir.
- Yesil fasulye + Brokoli + Elma: Butun malzemeler buharda haslanir, blenderden gecirilir.
Kucuk notlar
- Purelerin yogunlugu fazla olursa icine anne sutu ya da kaynamis su ilave edebilirsiniz.
- Ozellikle 8. aydan sonra pureleri sarimsak ya da nane, maydanoz, kekik gibi baharatlarla zenginlestirebilirsiniz. Ancak ilk denemelerde her zaman baharatsiz halinden biraz kenara ayirin derim. Olur da bebisler karisik halini sevmezse elinizde yine de secenek kalir boylece.
- 6-9 ay araligindaki bebislerin yemeklerine tuz katmak onerilmiyor.
- Yemekte yesil yaprak sebze (ispanak, kara lahana, vb) ya da elde tutulunca cabuk dagilan yiyecekler kullanmak istiyorsam o gunku menude genelde pure yapiyorum. Boylelikle kizim maydanoz, ispanak gibi yiyecekleri de yemis oluyor. Ama tutulmasi kolay sebzeleri (patates, havuc, brokoli, vb.) kendi ellerini kullanarak kendini doyurmayi ogrensin diye sadece haslayarak onune koydugumda oluyor.
Yukaridakiler gibi daha bircok karisimla tadi guzel, vitamini bol pure elde etmek mumkun. Diger karisimlari sizin hayalgucunuze, el becerinize birakiyorum.
Kocaman sevgiler..
KAYNAKCA (Resim Kaynakcasi da dahil)
- http://www.babyfoode.com/blog/2015/4/19/zucchini-apple-kiwi-puree-with-mint
- http://www.babyfoode.com/blog/fall-superpower-baby-puree
- http://www.buzzfeed.com/deenashanker/make-your-own-baby-food#.bm4Aj3lP0R
- http://www.babyfoode.com/blog/2014/4/3/red-pepper-puree
- https://tr.pinterest.com/pin/465841155186110117/
- http://www.babyfoode.com/
- http://www.babyfoode.com/blog/2014/10/30/apple-spinach-pea-puree
Merhaba Gökçe, Yasemin ben, netten de olsa seni görmek çok güzel. Bir ara Eda’yla karşılaşmıştık, telefonunu kaybettim, bana maille dönersen sevinirim.
LikeLike