Bu aksam da size yakin zaman once kizimla kesfettigimiz kitap serisinden bahsetmek istiyorum.Gelisim, oyuncak, dogumgunu derken kitaplar unutulsun istemedim 🙂
Acikcasi 3-4 yas grubu cocuklar icin yazilmis nitelikli, ogretici ve eglendirici kitap bulmakta zorlaniyorum. Yasi daha kucukken ve henuz renkleri, sayilari, nesnelerin adlarini ogrenmemisken isimiz biraz daha kolaydi, cunku piyasada cok miktarda bu yas grubuna hitap eden kitap var. Renkli nesne resimleri, zeka kartlari, kocaman sayilar, hepsi kizima yardim etti simdiki kelime haznesini olusturmakta, ama kizimi simdi bunlar tatmin etmiyor.
Elimizde Disney’in Turkceye cevrilmis (kimi zaman da cevrilirken egilmis, bukulmus, kisaltilmis) kitaplari var ve tabii bunlari da okudum kiza, ama bunlarin ne derece faydali oldugu konusunda suphelerim var su an. Disney kritigimi bir basla bloga birakip yazima devam etmek gerekirse buldugum diger bazi hikaye kitaplarinin da ya cok yazisi var, ya resimler kotu, ya tek satir yazi var ve hikaye fazla basitti. Iste tam da bu kitap acligi sirasinda bulduk Yapi Kredi yayinlari kitaplarini.
Serinin adi : Ugurbocegi Sevecen ile Salyangoz Tomurcuk. Bu seriyi kizimla Kizilay gezisine cikmisken tesadufen bulduk Yapi Kredi Yayinlarina ait kitapcida. Gorseniz fiyatlari sudan ucuz. Paha da agir degiller ama kalitede gercekten agirlar 🙂
Kitaplari Macar bir yazar – Erika Bartos- yazmis ve sagolsun iki yetenekli tercuman ( Agi Judit Kirisoglu ve Elvan Eti) cevirmis.
Biz Ugurbocegi Sevecen ile Salyangoz Tomurcuk ikilisiyle ilk tanistigimizda isimleri bana cok uzun ve hatirlanmasi zor gelmisti. Serideki diger karekterlerden bazilarinin da asagi kalir yani yok: Ari Baltazar, Cicek Bocegi Tombalak, Kum Bocegi Kuri. Onceleri hangisi sevecen, hangisi salyangoz, hangisi hangi hayvan surekli karistirip durdum ama sanirim kizimin bu hayvanlari ogrenmesi adina da faydali oldu bu isimler.
Bunun disinda en sevdigim taraflarindan biri bu kitaplarin, her kitapta bir tane olay yerine birkac olay oluyor. Ornegin: Sicacik bir gunde kum adasina giden dortlu yolda gordukleri karpuzu yanlarinda goturmeye calisirken (1) yokustan asagi dusen karpuz parcalaninca once ne yapacaklarini sasirip sonra onu yeyip (2), oyle yollarina devam ederler, sonra arkadaslari Salyangoz diger uc arkadas gibi ucamadigi icin (3) yapraklardan yelkenli yapip kum adasina ulasirlar (4) ve orada da yeni tanistiklari kum bocegiyle birlikte kumdan kale yaparlar (5), gunun sonunda da evlerine geri donerler (6). Hem arkadaslik, hem birlikte birseyler yapma, hem problem cozme, hem de zor durumlarda kalindiginda birbirine yardim etme gibi mesajlari iceriyor bu kucucuk kitap. Rengarenk, sevimli ve kelebeklerimizin saf/temiz beyinlerine sadece guzel mesajlar gonderen bir kitap serisi bu.
Bir baska iyi tarafi da su: genelde buldugum hikaye kitaplarindaki yazi kisimlarini birebir okumak zor oluyor: ya cok uzun oluyor cumleler ya da kizimin ogrenmesini istemedigim kelimeler de icerebiliyor (o bayilmis, bu bicaklamis, o onu oldurmus, buna igne batmis.). Bu kitaplarda sansur koymami gerektiren bir durum olusmadi simdiye kadar 🙂 Cumleler de cok uzun, akil karistirici degil – Tam kizimi doyuracak kalitede.. Dolayisiyla o mutlu, ben mutlu.
Inanin her okuduktan sonra kizim tekrar tekrar yine okumami istedi, ustelik ayni kitabi. Guzeli de ikinci sefer bile keyif aldigini gozlemledim.
Bu aksamlik da bu kadar dostlar.
Kocaman sevgiler…