Vucudumuzu tanimak aslinda kelebeklerin erken yasta ilgi duymaya basladigi bir alan. Bizim bu konuda esimle yaptigimiz ilk egitici aktivitelerden biri ‘Head, shoulders, knees and toes’ (Bas, omuzlar, dizler ve ayak parmaklari) sarkisini soylemekti kizima – hem de icerdigi butun aksiyonla birlikte. Sarki sirasinda o kadar fazla vucut parcanizi gosteriyorsunuz kafa allac bullac oluyor once, sonra guzel bir oyuna donusuyor. Bu sarkinin bizim sevdigimiz versiyonu (https://www.youtube.com/watch?v=ka7d-13iWbA ) VinciGenius diye teknoloji destekli cocuk egitimi ve gelisimi ile ugrasan bir firma tarafindan yuklenmis internete.
Iste kizim vucudunu ogrenmeye devam ederken aldigimiz bir baska kucuk oyuncak da Patates Kafa (Potato Head) idi. Bu kucuk adamlarin govdeleri haric diger her organlari yerinden cikip yerine yerlestirilebiliyor. Bu sirada bebisler, hem organlarin isimlerini ogrenmeye basliyor, hem de yerlerini. Hatta cinsiyet kavraminin bile ilk adimlari atiliyor bir sekilde. Iste kizlarin cantasi olur, erkeklerin biyiklari olur, vb.
Acikca soylemek gerekirse 18 ay-2 yas arasi, bu parcalari yerlerine oturtmak veya tam yerlesen parcayi yerinden cikarmak icin gerekli motor becerileri henuz tam gelismemis oluyor, ama bu anne/baba yardimiyla yapilan bir aktivite olarak cocugun ogrenmesini tetikliyor yine de.
Iste bu kucuk adamlarla ilgili bir ‘Quietbook’ (sessiz kitap) ornegi gordum gecenlerde internette (Kaynakca-2), cok hosuma gitti ve ben de buyuk kelebegime bunun biraz daha az emek isteyenini hazirladim 🙂
Anneler icin on hazirlik asamasi:
- Koyu renkte bir ‘felt’ kagit secilir fon icin.
- Uzerine istediginiz renklerde bir govde ve eller kesip yapistirilir.
- Erkek icin: ayakkabi, sapka, burun, agiz, biyik, kulaklar, agiz, gozler (istediginiz renklerde)
- Bayan icin: ayakkabi, canta, dudaklar, gozler, burun, kulaklar ve sapka.
Aslinda burada birakmak mumkun hazirlik asamasini ama muhtemelen bu parcalar bir kere kullanildiktan sonra kaybolur dusuncesiyle ben bir de ‘felt’ kagidin arkasina kucuk cepler yaptim keceden. Kenarlarini yapistirdim ve kucuk kiskaclarla tutturdum (dogrusu zimba daha cok ise yarardi, ama bulamadim evde zimbayi.)
Boylece patates kafalarin bitmis hali asagidaki gibi oldu. Tabii daha suslemek, baska parcalar eklemek ya da yeni karekterler yaratmak da mumkun ama baslangic olarak ben burada bitirdim.
Kizim, arkadaki ceplerin varligini, parcalari oradan cikarip, patates kafalari yapip, sonra yerine koymayi ve tekrar cikarmayi cok sevdi dogrusu. Ancak saniyorum onun yasi icin (3 yasinda) bu aktivitenin daha ‘challenging’ (zorlayici) hale getirilmesi gerek. Cunku artik vucut parcalarini ve yerlerini biliyor. Dolayisiyla aktivitenin bu kadari muhtemelen 18-30 ay civari cocuklara daha cok hitap edebilir saniyorum.
Bu aktiviteyi, onun icin zorlastirmak adina, yeni karekterleri birlikte yaratmayi planliyorum. Keceden, yumusak ‘felt’ kagittan renkleri o secsin, makas kullanarak agiz, goz, canta, vb parcalari kendi kessin istiyorum. Boylece hem aldigi keyfin artacagini hem de makas kullanma/renk secme gibi becerilerini kullanacagindan yaraticiligini da tetikleyecegimizi dusunuyorum. Sonuclari kisa bir blog yazisiyla paylasirim sizinle..
Kocaman sevgiler bir kere daha…
KAYNAKCA
- Potato Head resimleri kaynak : http://www.hasbro.com/en-us/brands/playskool/mrpotatohead
- Potato Head quietbook kaynak: http://jocelynandjason.blogspot.com.tr/2011/11/mr-potato-head-quiet-book-pages-10-11.html