Bebeklerle yasanan her ilk gibi, ilk ucak yolculugu da yepyeni bir deneyim. Buyuk kelebegimizle, oldukca seyahat etme imkanimiz oldu: ilki 6 aylikken olmak uzere, 15 aylik olana kadar (9 ayda) 19 ucak yolculugu yapti buyuk kelebegim 🙂 Tatil, annenin ailesi, babanin ailesi, is gezisi falan derken bayagi alismistik ucak gezilerine..
Her seyahatte “bu isi nasil daha kolay hale getirebiliriz” ya da “ne yaparsak bunu tekrar yasamayiz” sorularina farkli cevaplar edindik. Bazen de anladik ki biz ne kadar hazirlikli olursak olalim, sartlar geregi farkli seyler yasanabiliyor!
Bir keresinde havaalanina zamaninda gittik, check-in yaptik, valizlerimizi verdik, ucagin kalkis kapisina gittik. Hem kendimizle gurur duyuyoruz ne kadar dakik ve hazirlikli oldugumuz icin, hem de yakin bir havaalani sectigimiz icin. Bu duygularla iceri alinmayi beklerken, gorevlilerden biri yanimiza yaklasti ve dedi ki: “Maalesef, guvenlik geregi sizi ucagimiza kabul edemiyoruz!”. Tabii ki sorduk “Neden?!!”. Aldigimiz cevap su :”Cunku bebeginiz var”!! Bu cevabi hic algilayamayan beynimiz hem soruyu hem de cevabi yanlis anladigini umut ederek sordu “Pardon, yanlis mi anladim, bebegimiz olmasaydi ucaga girebilir miydik?” veee cevap su: “Evet”!!!
Guvenlik tehlikesini bebegimiz olusturamayacagina gore bu gorevlinin ne demek istedigini anlamak icin biraz daha soru sorup sikistirmamiz gerektigini anliyoruz. O da Ingiliz oldugundan ve dolayisiyla “Sorulara nasil politik cevap verilir” konusunda yuksek lisans yapmis oldugundan bizi bayagi zorluyor 🙂 Sonunda anliyoruz ki havayolu, butun bebek yolcular icin bulundurmasi gerekli olan (anne/babanin kemerine ek olarak takilan) bebek kemerini bu ucakta bulundurmayi unutmus. Ne hikmetse bu havaalanindan kalkan herhangi baska bir havayolundan da temin edememisler ve kurallara o kadar baglilar ki(!) bizi bu ucaga sokmamakta kararlilar.. Daha dogrusu konulan kurallar oyle iyi isliyor ki bize bir bebek kemeri vermemeleri ucakta onlara buyuk cezai yaptirimlar getiriyor. Uzun lafin kisasi, bizi orada birakamayacagi icin, havayolu baska bir bilet ayarladi, bizi taksiyle 2.5 saat uzakliktaki buyuk bir havalimanina gonderdi, oradan ucaga bindik. Bir de -bize cektirdiklerinden dolayi- telafi olarak bilet ucreti kadar geri odeme yaptilar sonrasinda. Neyseki iyi bir havayoluna dusmusuz, yoksa bizi cok daha fazla ugrastirabilir, hem zaman hem de maddi yonden zarara ugrayabilirdik…
Yasadiklarimiz bir yana, ogrendiklerimizi paylasmak istedim aslinda bu yazida sizinle. Ucak yolculuklari her ne kadar kisa gibi gozukse de havaalanina gitme, check-in, ucagi bekleme, transit derken oldukca uzun ve yorucu bir seyahate donusebiliyor. Bu yazida, bu deneyimi kolaylastirmak icin ne gibi hazirliklar yapabiliriz kisaca goz atmak istedim.
Bilet
Oncelikle ucakla seyahat ederken, bebegim kucuk nasilsa kucagimda oturacak diye bebeginize bilet almayi unutmayin 🙂 Biliyorum komik bir nokta bu ama otobuslerde boyle bir seye gerek olmadigindan belki gozumuzden kacabilir diye soylemek istedim: Ucaklar cuz-i bir miktar da olsa butun bebek yolculari icin de odeme istiyor ve anne ya da babanin biletine bagli bir bilet kesiyorlar bebek yolcu icin de. Bu arada 2 yasinda buyuk cocuklari icin de ucakta koltuk alimi zorunlu, dolayisiyla onlar icin “kucagimda oturur” gibi bir secenegimizde yok 🙂
Ucakta Yer secimi
Bebeginiz, yolculuk tarihinde henuz emekleme ya da donme gibi hareketleri yapamayacak kucuk olacaksa (5-6 aydan kucukse), bu durumda ucaklarda her bolumun bas kisminda yer alan, kompartman ayiracinin hemen onundeki koltuklardan isteyebilirsiniz check-in sirasinda. Hatta mumkunse, check-in zamani (genelde 24-48 saat once oluyor ucus anindan) baslar baslamaz telefonla musteri hizmetlerine check-in yaptirip, onlara bir bebekle seyahat edeceginizi ve ‘bassinet’ (Turk havayolu ise – besik) ihtiyaciniz oldugunu soylerseniz, onlar size otomatik olarak bu kompartman onundeki, bacak boyu fazla koltuklardan ayirabiliyor (tabii musaitse). Zaten havaalanindan ziyade telefonda check-in yapmanin avantaji da bu oluyor, cunku genelde havaalanina gidildiginde bu koltuklar birine verildiyse “Ah, pardon, siz cocuklu degildiniz, sizden alip, bu bebekli aileye verelim” yapamiyorlar maalesef. Bu arada eger check-in yaparken bassinet istediginizi belirttiyseniz, ucakta size resimdekine benzer bir bebek yatagi da veriyorlar (- ozellikle uluslararasi ucuslarda bu uygulama var.)
Ancak, bebeginiz yolculuk ettiginiz sirada emekleyip, donmeyi seven bir bebekse, bu durumda bu bebek yatagi fazlaliktan baska birsey olmuyor maalesef. Uyuyunca koyabilirsiniz tabii ama yine de aklinizda bulunsun istedim bu nokta.
Bu yataga sigamayacak diye dusunuyorsaniz bebisiniz, o noktada da su iki noktayi gozden kacirmayin derim:
- Eger bu kompartman onundeki koltuklardan alirsaniz, bez cantasi, sirt cantasi gibi ekstralarinizi koyacak cok yeriniz oluyor, ancak, koltuklar arasi ayiraci kaldirmak mumkun degil. Diger bir deyisle, “anne ile babanin koltugunun arasinda ayiraci kaldiralim, bizim kucagimiza uzunlama yatsin” gibi bir secenek yok, cunku bu koltuklardaki ayirac sabit! Bu durumda, yere battaniyelerden birkacini serip, onun uzerine yatirabilirsiniz yine de cocugunuzu ve hatta cocugun oyun alani bile olabilir burasi.
Yukaridaki durumu begenmeyecek, temizlige detayiyla onem veren anneler icin, ara koltuklar daha tercih sebebi olabilir. Bu koltuklarda ayiraclar kalkabiliyor. Bu arada ara koltuklarin bir diger avantaji da ‘eglence’ ekranlari. Yol boyunca cani sikilabilen cocuklar icin aktivite bulmakta zorlanan annelere bu eglence ekranlari yardimci olabiliyor. (Kompartman onu koltuklardaki eglence ekranlari sabit olmadigindan cok guvenilir olmuyor.)
Ucak cantasi
Ucak cantasinin icerigi, ailenin kac cocugu olduguna ve kelebeklerin yasina bagli tabii ama ana hatlariyla kendimce soyle bir listem var :
- Bez degistirme ortusu
- Bez
- Islak bez
- Bol bol pecete (Inanilmayacak kadar gerekiyor bu peceteler..)
- Emzirme ortusu
- Oyuncaklar & Kitaplar (Kucuk bebisler icin dis kasima aletleri)
- Suluk
- Biberon (Mama kullanan anneler icin)
- Emzik (2-3 tane) ve emzik basligi (Emzik kullanan bebisler icin)
- Bol bol naylon torba (kirli bezler icin)
- Buzdolabi posetleri (oyuncaklar, yikanmis meyveler icin)
- Fazladan corap, ic camasiri, kiyafet
- Hirka
- Sal (Gerektiginde battaniye niyetine de kullanabilmek icin)
- Meyve (1-2 tane) – Muz, uzum, elma, armut, vb.
- Sebze (1-2 tane) – Havuc, Salatalik gibi kati olarak da olabilir, haslanmis patates, karnibahar, vb de olabilir.
- Kelebegin kimligi
Bu arada, iki kelebegimiz olduktan beridir iki cantamiz oluyor. Birine buyuk kelebegim kendi istedigi oyuncak, kiyafet, vs koyuyor, digeri de yukarida saydiklarimla dolu oluyor. Boylelikle buyuk kelebegime kendi cantasini kendisi hazirlama sorumlulugu da verilmis oluyor 🙂
Aktiviteler
Kelebekler icin hem ucak oncesi bekleyis sirasinda, hem de ucak icerisinde yapacagimiz aktiviteleri onceden planlamak seyahatinizi kolaylastirici bir etken olur. IPad oyunlari, puzzle’lar tabii ki bir secenek – ozellikle de bebislerin huzursuz oldugu zaman kullanilabilecek etkili bir secenek – , ama butun seyahat boyunca onu kucuk bir ekrana hapsetmek de dogru olmaz. Iste boyle durumlar icin, yaniniza boyama kitabi, lego ya da ‘kaliteli zaman dosya’larindan biri ya da birkacini alabilirsiniz.
Seyahat Sirasinda
Acikcasi en onemlisi belki de bu : Seyahat sirasinda mumkun oldugunca sakin kalip, cocugumuz ve kendimiz icin seyahati bir oyuna cevirmek. Havaalani icerisinde bavul tasidigimiz arabalara onlari da oturtup yaris yapmak, sarkilar soylemek, etrafta olup biteni cocugumuza anlatmak (“Bu amcaya valizlerimizi veriyoruz, bu teyze biletimizi kontrol ediyor, vb.), ucak icerisinde pencereden disarida gorduklerimizi anlatmak gibi bircok degisik aktiviteyle renklendirebiliriz yolculugumuzu. Bizim stresimizi de mutlulugumuz gibi absorbe edebiliyor cocuklar, dolayisiyla onlarin yolculuk sirasindaki huzuru bizim de sakin kalabilmemize bagli bir anlamda… Biliyorum soylemesi kolay, yapmasi zor 🙂
Simdilik de bu kadar dostlar..Dilerim isinize yarar..
Kocaman sevgiler…
RESIM KAYNAKCASI
- Bassinet Table : www.airliners.net
- Bassinet : www.flyertalk.com
- Koltuklar : www.flyertalk.com