Yolculugumuz cok sukur iyi gecti. Buyuk kizim gunlerdir bekledigi, gun saydigi babaanneye gitme gununun gelmesinin heyecaniyla dolu, kucuk kizim ise ne olup bittiginden habersiz yola girdik. Her ne kadar toplam yolculuk suresi 6.5 saat deseler de evden cikip eve varana kadar ki sure 13 saati buldu. Yorulmadik dersek yalan olur, ama neyseki cocuklarimiz da yoruldugundan guzel uyudular dun aksam 🙂
Bugun sizinle paylasmak istedigim konu bahce oyuncaklarinin gucuyle ilgili. Bugun sabah 6:30’da baslayan gun, saat 08:30 gibi hikaye okuyarak sonlandi kizlarim icin. Guzel olan tarafi uyku saati geldiginde ikisinin de 5 dakika icerisinde coktan gozlerini kapatmis uykuya dalmis olmalariydi ve ikisinin de yuzunde kulaklarina varan gulumseme, kucuk bedenlerinde ise butun gunu disarida kosarak, oynayarak gecirmis olmanin yorgunlugu vardi eminim 🙂
Gunumuz nasil mi gecti. Soyle anlatayim:
Kayinvalidemi ziyaretteyiz simdi. Gorumcemle ailesi cok yakinlar buraya ve iki tane birbirinden guzel kizi var onun da. Onun kizlari 4 ve 8 yasindalar. 40 aylik buyuk kizim aralarina katildi onlarin, 13 aylik kucuk kizimsa kimi zaman kendi kendine, kimi zaman aralarindan birini kovalayarak dahil oldu ve 4 kuzen basladilar bahcede oynamaya.
Cocuklar buyurken alinmis bir dolu bahce oyuncagi olunca butun gunu bahcede gecirmek zor olmadi dogrusu. Degisik yaslara hitap eden ve cocuklarin gelisimine farkli katki saglayan bu bahce oyuncaklarini sizlerle de paylasmak istedim..
Oncelikle araclarin ozelligini sizlere aktarmak icin dusunurken anladim ki bisiklete binebilmek icin pek cok konuda gelisim gostermemiz ve pek cok yetenek edinmemiz gerekiyor:
- Bindigimiz aracin ileri gidiyor olmasi ve bedenimizin bu harekete alismasi
- Ayaklarimizla aracin hareketini sagliyor olma
- Aracin gidecegi yonu direksiyon ile belirleyebilme
- Ayaklarla daireler cizerek pedallari cevirme
- Arac hareket ederken dengemizi saglama
Hic de kolay degilmis dogrusu bisiklete binebiliyor olmak! Dusunurken 7 yasina geri dondum ve dedemin nasil onlarca, yuzlerce kere bisikletin arkasini tutarak bana denge ogretmeye calistigini hatirladim. Canim dedem, gercekten cok ugrasti benim icin! Bisiklete binmeyi ogrendigim gunu bile hatirliyorum, ne kadar onemliydi o yasta.. Iste belki de bu yuzden istiyorum cocuklarim da mumkun oldugunca fiziksel gelisime katki saglayan araclarin tadina baksin.. Bu arada bisiklet haric asagida sayacagim araclarin hicbirine binmedim ben kucukken, muhtemelen cogumuz binmedik ve bir sekilde dedelerimiz, babalarimiz, annelerimiz, teyzelerimiz ogretti bize bisiklete binmeyi… Dolayisiyla bu araclar olmadan da hayat suruyor tabii ama olsaydi da fena olmazdi 🙂 Iste basliyoruz..
Korunakli acik araba: Sanirim en kucuk yasa hitap eden arac buydu. Kapisinin olmasi ve ic bolmenin etrafinin korunakli olmasi, kucuk cocugumuzun icine girince guvenli olmasini sagladigindan anne baba icin huzur verici oluyor. 13 aylik kizim, ugrastigi ilk gunde kapisini acip kapatmayi, icinde koruyucu bolmeye ayaklarini kaldirip kendi girmeyi, kornasiyla oynamayi ve geri geri gitmeyi ogrendi. Henuz bedeniyle ileri iterek goturmeyi becermiyor, ama ilk gun icin bu kadar ilerleme cok bile 🙂 Ustelik de kuzeni onu arkadan iterken de keyfine diyecek yoktu dogrusu.. Little Tikes diye bir markanin uretimi bu araba. Turkiye’de var mi bilemiyorum ama sanirim cok istenirse amazon’dan getirilebilinir.
Ayaktan itmeli araba: Bu araba biraz da denge istiyor ve yukaridakine gore korunaklari yok. Hatirliyorum buyuk kizima bir yasindayken hediye edilmisti buna benzer bir araba ve – yine yukaridaki araba gibi- once geri geri gitmeyi ogrenmisti, sonraki bir iki ayda odadan odaya gitmek icin hep bu arabayi kullanir olmustu. Simdi bile anneannenin evinde bunlardan bir tane var ve surekli oynanan oyuncaklardan biri.
Pedalsiz 4-teker tahta bisiklet: Bu ayaktan itmeli arabanin bir ust modeli olarak kullanilabilecek bir arac. Dort tekerleginin olmasi denge unsuruna yardimci oluyor ve denge uzerine yogunlasmadan direksiyon egitimi vermis gibi oluyor. Kucuk tahta bisikletin kizimin kuzenleri tarafindan – zamaninda- ne kadar cok kullanildigini eskiyen tahtanin yuzeyinden anlamak mumkun 🙂
3-tekerli pedalli itmeli bisiklet: Bu kucuk sirin arac da ise direksiyon kullanmayi ogrenen kelebeklerin yine denge uzerine yogunlasmadan pedal cevirmeyi ogrenmesi amaclanmis. Pedal cevirirken gereken itme gucune baslarda anne/babanin yardim etmesi icin arkasina biritme cubugu da yerlestirilmis.
13 aylik kizim icin pedallarina ayaklari yetismediginden ve korunakli olmadigindan bu araci tercih etmedim, ama biliyorum bu aracin cocugun yasina gore daha korunakli ve gelismis olanlari var, ustelik korunaklar cocugun yasi ilerledikce cikarilabiliniyor. Eger boyle birsey ariyorsaniz Early Learning Centre’da sagdaki resimin bir benzerini bulabilirsiniz ya da ‘tricycle with parent handle’ diye internette de arastirabilirsiniz..
4 tekerlekli pedalli traktor: Bu kucuk traktor ise pedal kullanmayi ve direksiyon yonetimini guclendiriyor – denge uzerinde durmadan. Olmazsa olmaz bir arac degil ama ikinci el bile alinabilecek ve cocuklarin eglenebilecegi bir arac. Muhtemelen 5 yasina kadar rahat kullanilabilecek bir alet istenirse..
2 tekerlekli pedalsiz bisiklet: Yukaridaki butun araclardan gecmis bir cocuk icin artik is denge korumayi anlamaya kaliyor. Bu iki tekerlekli bisiklet, direksiyon kullanmayi ogrenen cocuga ayaklariyla giderken bir taraftan da iki teker uzerinde dengesini korumayi ogretiyor. 40 aylik kizima cekici gelmedi bu, ama biliyorum ki arkadaslarimizin 3 yasina yeni giren kizi bu pedalsiz bisiklet olmadan bir yere gitmiyor.. Dolayisiyla bu da pedala alisamayan minik ayaklar icin bir secenek..
Bu adimdan sonra hepimizin bildigi destekli bisiklet adimi geliyor.
Bir de scooter‘dan bahsetmeden edemeyecegim. Cunku buyuk kelebegim bugun butun gun uzerinden inmedi scooterin. Son 10 yilda ortaya cikan bu urun 2.5 yas ustu cocuklara hitap ediyor. Buyuk kelebegim aksiyon ve hiz seven bir cocuk olmadi simdiye kadar, biz de hiz yapan aletlerden uzak durduk, ama son zamanlarda istiyordu bir scooter ve burada kuzenlerininkini gorunce deliye dondu.. Scooter icin de denge ve direksiyon on planda, ama pedal egitimine gerek yok tabii, dolayisiyla bisiklet oncesi kullanilabilecek bir urun bence..
Iste boyle dostlar.. Gelir gelmez karsilastigimiz bahce oyuncaklarini sizinle de paylasmak istedim.. Bunlara ne gerek var demeyin, maddi gucunuz varsa birinci el, ikinci el, onuncu el, alin derim ben.. Cocukluk geri gelmiyor, ve geriye gulumsemeyle kalanlar arasinda bunlar da oluyor 🙂
Kocaman sevgiler…
Pingback: Annelik – ‘Hangi ürün çocuğum için daha iyi’ sorusunun cevabını ararken… | her zaman anne·