Gelisim – Bebegimi sutten nasil keserim?

Bebegimi sutten nasil keserim sorusu sanirim her emziren anne icin hem istedigi hem de bebegiyle arasindaki iletisimi kesmemek adina erteledigi bir sorudur 🙂

IMG_0591.JPGSimdi benim ikinci kere geldigim bir yol ayrimi bu. Dogumla birlikte baslayan bu guzel yolculuk ilk kizimda 14 ay surmustu. Ikinci kizim yakinda 14 aylik olacak.. Bu kez henuz hazir degilim sanirim, ama yine de onden biraz daha okuyup, kafaca kendimi hazirlamak istedim.

Ilk kelebegim 10.5 aylikken bir bobrek operasyonu gecirdim. Doktor bana 2 hafta boyunca alacagim antibiyotigin uyumlu olmamasindan oturu emziremeyecegimi soylediginde neye ugradigimizi sasirmistik. Iste bu surecte, benim gunduz ve gece butun emzirmelerimin yerini Organik Mama almak zorunda kalmisti. Kizim tabii ki once yadirgadi, hele de mamayi veren bensem “sut depom burada dururken neden bu biberondan iciyorum ki?” dercesine huzursuzlandi. Hatta bunu kolaylastirmak adina esim tuttu kizimi her biberon saati geldiginde.

Tabii bu arada ben de sutum bitmesin diye olabildigince pompa ile sagdim (Maalesef cikan sut atildi tabii). Bu iki hafta suresince bir anlamda sutten ayirma isleminin bir pratigini yapmis gibi olduk.

  • Kizim her sut istediginde karni mi acikti diye dusunerek bir baska yemek ya da meyve onerdik. Bazi zamanlarda karni acti ve yemekti gercekten istedigi.
  • Bazi zamanlarda ise huzursuzlugunun sebebi aclik degildi de yorgunluktu ve uyumak istiyordu. Uykuya dalmak icin de anne kucaginin sicakligini ariyordu. Iste bu durumlarda esime veriyordum kizimi. Neyseki bu 2 haftalik zaman, bizim yilbasi tatilimize denk gelmisti de esim de 2 hafta tatildi benimle birlikte.
  • Bu arada ozellikle uyuma saatlerinde mamanin miktarini cok tuttuk ki uykuya dalisi kolaylassin. Bir de yataginda, basinin altinda yastikla vermeye basladik mamayi kucagimiz yerine, boylelikle yatma vaktinin geldigi mesajini da vermis oluyorduk. Tabii yine de uykuya dalmasi normalden gec oluyordu ama mecburduk ve bir sekilde idare ettik.
  • Uykusu olmadigi ve ac da olmadigi ama sut istedigi zamanlar icin de dikkat dagitma yonteminde bulduk careyi. Hemen ya bir kitap buluyorduk ilgisini cekebilecek, ya bir oyuncak, ya da pencereden disaridaki kuslari, arabalari gosteriyorduk. Bu dikkat dagitma sanatini ogrenmeli bence her anne&baba – bizim gunumuz gecmiyor bu teknigi uygulamadan 🙂 (Maalesef politikacilar da bu teknigi uyguluyorlar gunumuzde gayet basarili olarak!!)

Bu 2 haftanin sonunda, ben ve kizim tekrar butunlestik neyseki. Aslinda sutten kesebilirdim bu sureden sonra ama sanirim ben hazir degildim, tabii bir de en az bir yasina kadar anne sutu verme kurali ideal anne olmaya calisan ben’in kulaginda cinlayip duruyordu.

Sut vermeye devam ettim kizima ama ozellikle uyku rutinini bozmak istemedik. Uykuya emerek dalmasi yerine, biberon ictikten sonra uyumasi gerektigini ogrendi bu surecte, bir de tabii uyku egitimini de yine bu sirada yaptik. Uyku egitimine bu yazida girip, konuyu dagitmayayim ama sadece sunu soyleyebilirim. Bence sutten kesmeden once uyku egitiminin verilmesi sart. Cunku cocuk uyumak icin anne sutune ihtiyac olmadigini anladigi an, gece uyanmalarinda da anne sutu istemiyor. Daha dogrusu uyumanin kendi kendine yapilmasi gereken bir eylem oldugunu anlamasi bence bebegimize ogretebilecegimiz en onemli adimlardan biri – hatta yurumeyi ogrenmesi kadar onemli belki de!

Konuya geri donmek gerekirse kizim artik uyumak icin emmeye ihtiyac duymadigindan bir tek sabah kalkinca ve isten gelince sut vermeye devam ettim o 14 aylik olana kadar. Bu surecte hala pompayla sut sagdim ve gun icerisinde yine anne sutu aldi ama yine biberondan.. Dolayisiyla ben hazir olunca psikolojik olarak biberondaki sutler inek sutune dondu ve sabah emzirmeleri de kahvaltiyla kaldi..

Simdi ikinci kizimla bu surecten gecmeye yaklasiyoruz, ama yazinin basinda da dedim ya henuz ben hazir degilim 🙂 Bu belki de son kere anne olarak emzirmeyi tecrube ettigim bir surec. Hazir aktif olarak calisma hayatinda da degilim bu sefer, o yuzden keyfini cikariyorum sanirim, ama tabii sirf ben keyif alayim diye de kizima kotuluk etmek istemem. Cunku kizima, artik fiziksel olarak ihtiyac duymadigi bir aliskanligi dayatmak da istemiyorum, ama yine de birkac ay daha bekleyecegim sanirim. Ancak bu sureci yavaslatma olarak kullanmak istiyorum. Bu arada biraz arastirma da yaptim, hem ogreneyim, hem de sizlerle paylasayim diye.. Yazilan bazi altin kurallar soyle:

IMG_0683.JPG

  • Ilk once anne olarak hazir olun. Her bebek ve her anne farkli olur. O nedenle dogru zamani siz bebeginizle birlikte secin.
  • Bebeginiz 12 ayi gectiyse, alternatif olarak inek sutu, gecmediyse bebek mamasi kullanabilirsiniz bazi ogunlerde.
  • Ilk birkac gun/hafta: Bebeginiz sut icmek istediginde once anne sutunu verin ama tam doymadan bir baska yiyecek onerin. (6 ayini gecmis bebekler icin gecerli tabii bu, 6 ayi gecmemis bebekler kati gida yiyemedigi icin sadece mama alabilir anne sutu disinda).
  • Ikinci asamada: Once bir baska yiyecek onerin (verilen yiyecek bebegin yasina uygun olmali tabii yine), sonra hala anne sutu icmek isterse emzirin.
  • Son asamada ise: Bir baska yiyecek onerip, sonrasinda dikkatini dagitin.
  • Bu arada onemli olan tabii cocugun uyku egitiminin de veriliyor olmasi. Yoksa her uyandiginda emzirilen bebek icin emzirme rahatlama unsuru olmaya devam edeceginden gunduz de emmek isteyebilir.

Bunlarin yaninda anne icin de yapilmasi gerekenler soyle listelenmis cesitli kaynaklarda:

  • (Ozellikle calisan anneler icin) Pompa kullanma araligi azaltilmali.
  • Sutun fazlalasip anneyi zorladigi durumlarda soguk press uygulanabilir.
  • Bir baska uygulanan yontem de – anneanne yontemi gibi gelse de kulaga bircok arastirmanin destekledigi- Lahana yapragi kullanma yontemi. Lahana’nin yapraklarinda gomulu bir enzim sutun kurumasina yardim ediyormus. O nedenle Lahana yapraginin hafif ezilip ya da kirilip sutyen icine yerlestirilebilecegi de yazilmis kaynaklarda.
  • Bunun disinda siki ve saran sutyen kullanimida onemliymis, cunku bol olmasi uyarici olabiliyormus sut uretimi icin.

Aktif olarak sutten kesmeye basladigimda sizlerle paylasacagim gelismeleri..

Saglicakla kalin, huzurla kalin, kelebeklerinizle mutlu kalin..

Kocaman sevgiler…

KAYNAKCA

  1. http://www.babycentre.co.uk/a3272/how-should-i-stop-breastfeeding
  2. http://www.wikihow.com/Stop-Breastfeeding-Without-Pain
  3. http://www.whattoexpect.com/blogs/mommy-again10-years-later/how-to-stop-breastfeeding-without-pain
  4. https://www.verywell.com/cabbage-leaves-breastfeeding-and-breast-engorgement-431593

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s