Bebek sandalyesi de diger bebek urunleri gibi yeni anne babalar icin oldukca muallak da bir urun. Goruntusu renkli ve uzeri yumusaksa olur diye dusunebiliyor insan…
Biz bebek sandalyesinin destekli oturak olanindan baslamistik kizim daha 4.5 aylikken. Doktorlar 6 ayliktan itibaren bebislerin oturmasini oneriyor ve biz de bu oneriye uyduk ama simdi size anlatacagim oturagin destekli olmasi sandalye etkisini ortadan kaldiriyor ve dorduncu aydan itibaren kullanilabilecek bir secenek sunuyor anne/babalara.
Bu urunu biz Mamas & Papas’dan aldik. Icine oturtulmus pembe kisim bebegi bizim kucagimizdaki gibi sardigi icin bebek icine oturdugunda cok da fazla hareket edemiyor. Ilk oturuslarda daha hissi yeni tanidiklari icin cok durmak istemeseler de sonrasinda oyuncaklari kesfetmeleriyle daha uzun zaman gecirebiliyorlar – tabii uzun derken 15 dakika gibi bir zaman diliminden bahsediyorum 🙂
Urunun arti/eksilerini soyle siralamak mumkun:
(+) Biz yemek yerken bebisi bu oturaga oturtup masanin uzerine koyduk biz. Bu sayede hem biz esimle ayni anda yemek yiyebildik – ki bunun ne derece zor oldugunu her anne/baba bilir, hem de onu yakinimizda tutmus olduk. Onceleri kucuk tepsisinde sadece dislikleri vardi ya da emzigi – cunku daha kati gidaya gecmemistik bile -, ama 6 ayi gectikten sonra eliyle alip agzina goturebilecegi yiyecekler koyduk tepsisine. Yani bebisimize yemek yerken bu oturaga oturulacagi aliskanligini kazandirirken biz de bebisimizle ayni masada oturma keyfini cikardik bu kucuk oturak sayesinde.
(+) Bunun disinda o yaslarda bebegi yalniz birakmak ne kadar zor bilirsiniz. Ama anne/baba’nin da kapi acacagi, lavaboya gidecegi, telefona cevap verecegi durumlar olmuyor degil. Iste boyle durumlarda da oturagi yere koyup, bebisi icine oturtuverdik. Uzun sureli degilse bile kisa sureli acil durumlar icin iyi bir secenek oldu dogrusu. (Tabii benim kizima fotograf kareleri icin verdirdigim pozlar da cabasi 🙂 )
(+) Bu arada urunun bir baska artisi da tepsi kismi cikarilarak da bebegin oturabiliyor olmasi ve bacaklarin ortasindaki ayirac yuksek oldugu icin yine de bebegi sarmaliyor urun.
(+) Bebis biraz buyuyup de fazla sikisiyor hale gelince, koltugun icindeki pembe kisim cikartilip bebege daha genis bir yer de saglanabiliyor. Bu sandalyeden kizimin kresinde de vardi ve 1 yasina kadar ki grupta cocuklar kapmak icin yarisiyorlardi 🙂
(-) Eksilerine gelince: Kullanim suresi cok fazla olmayabiliyor ve her cocuk sevmeyebiliyor anladigim kadariyla (arkadaslarimizin bazilarindan bu yorumu aldik.) Yani 4.5 ayda da oturmasin, biraz daha bekleyelim daha geleneksel bir mama sandalyesi alalim diyebilirsiniz tabii.
Bu arada bu urunun bir farkli versiyonu da yandaki resimdeki gibi. Farki tabaninda sabitleyici(!) plastik tekerleklerin olmasi ve bir de ekstra kemerle sandalyenin uzerine takilabilmesi. Buradaki dusunce bebek sandalye kullanana kadar ona masaya ulasmasi icin gerekli yuksekligi saglayabilmek. Dusunce bazinda guzel ama dizayn olarak beni biraz korkutan bir urun bu (neden tekerlek secilmis ornegin!) ve ustelik de yukarida anlattigim urunden %30 daha pahali..
Kizim biraz daha buyuyup de artik masada degil de kendi sandalyesinde oturacak hale gelince biz de geleneksel sandalyelerden birini aldik. Asagida hem bizdeki hem de annemlerin bizim kizlar onlari ziyarete gittiginde kullanmak icin aldigi mama sandalyesini kisaca degerlendirecegim.
Soldaki urun eBebek’ten alindi, sagdaki urun yine Mamas&Papas urunu. Kucuk bir karsilastirma yapmak gerekirse:
- Ikisi de katlanabilir urunler (Isiniz bitince ortadan kaldirabiliyorsunuz, ya da ilk cocuktan sonra ikinciyi bebisi beklerken depoda saklanmasi kolay oluyor.)
- Sagdaki urunun tepsisi cikabiliyor ve tamamen suyun altina koyulabiliyor.
- Iki urunun de temizligi kolay.
- Soldaki urunun bacak arasi emniyeti olmadigi icin bebek otururken emniyet kemerini takmak sart (Biz bilahare yasadik takilmayinca bebisin nasil asagi kayabilecegini!). Sagdaki urunde bu risk yok, o nedenle biraz daha esnek davranabiliyoruz kemek konusunda.
- Soldaki urunde bebek arkaya yaslanabiliyor, sagdaki urunun arkasi daha dik. Bana sorarsaniz dik olmasi daha iyi aslinda ozellikle yemek yedirirken.
- Tabii bir de gorunum farklari var. Soldaki daha neseli ve renkli, sagdaki daha klasik.
- Maliyet konusunda soldaki urun sagdaki deri urunun muhtemelen ucte bir fiyatinda.
Bebisler hangisini daha cok sevdi derseniz sagdakini bir tik daha fazla sevdiler diyecegim – belki kavrayistan belki de materyalin hissinden – ama her ikisinde de tepsiyi oyuncaklarla doldurup cazip hale getirince iyi sonuc elde ediliyor ve masadan tok mideyle kalkilabiliniyor 🙂
Simdilik de bu kadar.. Kocaman sevgiler…
Pingback: Annelik – ‘Hangi ürün çocuğum için daha iyi’ sorusunun cevabını ararken… | her zaman anne·