Hyperemesis – Hamilelikte bitmeyen cikarmalar

Bugun de hamilelik hakkinda yazmak istedim biraz. Anne hakkinda yazip da hamilelige deginmemek olur mu degil mi?..

(Not : Bu yazida mide bulantilari ve cikarmalardan bahsedildiginden yemek yerken okumamaniz tavsiye olunur 🙂 )

Hamile olmadan once hamilelik hakkinda soylenenlere gore

  • Biraz bas donmem olabilirdi,
  • Biraz mide bulantisi,
  • Belki ilk 3 ay cikarabilirdim
  • Tabii bolca kilo alacaktim
  • Sirt agrilarim olabilirdi
  • Gobekte ve bacaklarda catlamalar, ozellikle bacaklarda varis olusumu da mumkundu
  • Cok uyumak isteyecektim
  • Kabizlik problemi de muhtemeldi
  • Sidik torbasina fazla yer kalmayacagindan sik tuvalete gitmem gerekecekti
  • Sirt ustu ve yuz ustu yatamayacaktim

vb baska su an aklima gelmeyen problem ortaya cikabilirdi.

Tabii insan kendi ve en cok sevdiginin canindan, kanindan kucuk bir bebisi icinde buyutup dunyaya getirecegi haberini duyunca butun yukaridakileri unutuyor. Taa ki biri ya da bircogu basina gelene kadar.

Ilk hamileligimin altinci haftasinda, tam da biz Izmir’de tatildeyken, basladi mide bulantim ve ardindan cikarmalarim. Esim geri donmustu bile, ben birkac gun daha Izmir’de kalacaktim canim teyzemle. Planimiz Alsancak, Konak, Karsiyaka, Cesme, Alacati gezip bu arada da bebis kiyafetleri begenmekti ama cikarmalarim birkac gun icinde siddetlendi. Yedinci haftanin basinda birgun icinde sekiz kere cikardiktan sonra aksama ne birsey yiyecek ne birsey icecek ne de ayakta kalacak halim kalmayinca acilen hastaneye yattim. Ilk iki gun serum disinda birsey girmedi vucuduma, giremedi daha dogrusu cunku yemedigim halde cikariyordum hala. Vucudumun tepkisiydi bu icimde gelismekte olan yeni bir canliya. Ucuncu gun tum yedigim bir tane haslanmis patates oldu ama oyle tatli oyle guzel geldi ki tadi anlatamam!

Hastanede 6 gun kaldiktan sonra ciktim. Ciktim ama ne kendimi kaldiracak halim vardi, ne yemek yapacak, ne yuruyecek. Biri bana baktigi surece iyiydim ve cikarmalarim azalmisti. Biraz ayaga kalkabilir hale gelince – evlilik yildonumumuzu kacirmamak adina- toparlanip sevgilimin yanina gitmeye karar verdim. Ancak yine basladi mide bulantilari, cikarmalar. Ozellikle sabahlari ve gece yatmadan cok siddetli oluyordu. Sabahlari cikarmak en kotusuydu cunku butun sabahin enerjisini alip, beni yine gucsuz birakiyordu bu seanslar.

Nedeni aciklanamaz bir sekilde bir turlu gecmedi kusmalarim. Hafta saydim hep: onbir, on iki, onuc, ondort, onbes..Eeee artik gecmeliydi, ne de olsa 3 ayim bitmisti, ama benimkiler bana misin demeden devam etti. Boylece hamileligimin ilk 4 ayinda 5 kilo kaybettim! Resimler 14, 18 ve 24. haftalik hamilelik donemine ait. Simdi bile bu kadar zayif degilim 🙂

Bu arada ilk 4 ay boyunca cikarmalar yaninda :

  • Su icemiyordum
  • Nedense surekli tukurugumu atma ihtiyacindaydim. (Dusunsenize esinizin yaninda bir plastik kapla dolasip surekli tukurdugunuzu! Gercekten saka yapmiyorum!)
  • Yemeklerin cogunu yiyemiyordum. (Hatta patates haslamasi ve lapa pilav haricinde pek birsey yiyemedim bir ara.) Tam birsey iyi geldi diyordum ki onu da cikarmaya basliyordum.
  • Butun bunlarin ustune bir de kabizlik vardi!

4 aydan sonra tukuruk olayim bitti (neyseki)! Biraz biraz su icmeye ve daha farkli yemekler yemeye basladim ama maalesef cikarmalarim 9 ay boyunca devam etti.

Hatta su gunu unutmayacagim: Hamileligimin 5. ayinda yeni bir ise basladim. (Iste oyle bir kariyer askiyla dolmusum ki boyle bir bes aydan sonra cesaret edebilmisim calismaya baslamaya.) Hamileligimin 38. haftasindayim, calistigim sirketin CEO’su Danimarka’dan geliyor ziyarete (tabii beni degil ama tanisacagiz toplantinin birinde). Sabah evden ciktim, bir tanesi evde bir tanesi yolda olmak uzere iki kere cikardim. Uzerime bir kolsuz bluz ve bir de ceket giymistim. Ise geldim, tam Insan Kaynaklari muduruyle konusuyorum CEO’nun ziyaretiyle ilgili, yine bulandi midem ve hooop ceketi ona verip lavaboya kactim. Iki seans’tan sonra disari ciktigimda ic bluzuyla karsi karsiya geldim CEO’yla!

Simdi donup bakinca, nasil o kadar calistim, butun cikarmalara ragmen nasil katlandim, o gucu nerede buldum bilmiyorum. Iste insan isteyince yapiyor diye buna diyorlar sanirim..

Benim basima gelenin adini sanini ve aslinda her 100 hamilelikten 3’unde yasandigini ikinci hamilelikte ogrenecektim.

Elayla

Ilk kizim 17 aylikken “Her hamilelik farklidir” lafina kanip, ve belki de butun yasadiklarimi rafa kaldirdigimdan esimle tekrar bir deneyelim dedik ayak ustu – daha dogrusu “Risk alalim mi, alalim” dedik ve oldu. Ancak -kendi adima konusayim – her hamilelik farkli olmuyormus. benimki neredeyse ayniydi. Ikinci kizima hamilelikte 2 kere yattim hastaneye ve yine 5 kilo kaybettim! Bu arada ikinci kizima hamileyken hastane ziyaretlerinden sonra artik beni neyin bekledigini anladigimda tek tek basladim ‘midemde acaba hangi yemek kalici olacak’ testlerine. Garip bir sekilde ilkinde korkuyordum, ikincisinde “yiyeyim, nasilsa tutmazsa cikaririm” diye diye yedim. Bu donemde ozellikle asagidakileri tuketebildim:

  • Baslarda zencefil iceren taze meyve sulari(maalesef sonra buna da dayanamadim.)
  • Greyfurt suyu
  • Nar suyu
  • Bazen su yerine soda
  • Cok sulu olmayan mumkunse haslanmis yemekler

NEYMIS?

Megerse benim icinde bulundugum durumun adi varmis : HYPEREMESIS GRAVIDARUM. (Ilgili linkler yine Kaynakca’da mevcut). Kisaca HG olarak da biliniyor. Mide bulantilari ve cikarmalarin cok uzun sureler gecmedigi (20 hafta ve uzerinde), cok miktarda sivi kaybedildigi, kilo kaybinin %10’lara vardigi ve idrarda ketonlarin bol oldugu bir hamilelik rahatsizligiymis bu. Idrarda ketonlarin olmasi demek vucudun enerji saglayabilmek icin kendi yaglarini yaktigi durummus ki bu vucudun enerji icin basvurdugu son durummus.

Tabii istekli diyet yapsam memnun olacagim bir durum belki ama hamileligi hastane yataklarinda gecirmek istemeyen bir anne icinpek de memnun edici bir durum degil. “Ustelik de yedigim bebisime yarasin” diyemeden gecirilen 4-5 ay dusunsenize…

Maalesef  neyin HG’ye sebep oldugu bilinmiyor. Obezite, coklu hamilelik, aile gecmisinde benzer durumlar, yeme aliskanligi bozuklugu gibi durumlar HG olmasinda risk olusturuyormus, ama ben de bunlarin hicbiri olmadigi halde iki hamileligimde de cektim maalesef.

TEDAVI

Acikcasi ‘Artik gecti, bir daha olmayacak’ gibi bir tedavisi yok, ancak mide bulantilarini azaltsin diye ‘Zofran’ diye bir ilac aldim. Dil alti, serum ve hap versiyonlari var bu ilacin. Ben hastaneye yattigimda da serum halini vermislerdi bana.

Aslinda bu hap, kanser hastalarinda kemoterapiye bagli kusmayi durdurmak amacli uretilmis bir ilacmis, ancak sonrasinda hamilelik sirasindaki kusmalari da onleyici kullanilmaya baslanmis.

Ben yararini gordum ve – Allah’ima cok sukur – iki saglikli bebek dunyaya getirdim. ANCAK Ocak ayindan bu yana ogrendiklerimden sonra size ONEREMIYORUM. Amerika’da hamileligi sirasinda Zofran kullanmis yaklasik 200 anne, ilacin cocuklarinda kalp rahatsizligina sebep oldugu gerekcesiyle ilac ureticisini mahkemeye vermis Aralik 2015’te ve davaya katilan annelerin sayisi artiyormus!

Dogrusu bunu duyunca hem sok oldum, hem de bana bu ilaci veren doktorlara da kizdim kendi kendime. Nasil olup da boyle bir risk aldim ben diye. Simdi tekrar tekrar sukretmek geliyor icimden bebislerim boyle bir kalp rahatsizligiyla dogmadiklari icin…

Durum boyle olunca, bir sonraki soru da “O zaman HG’nin baska tedavisi yok mu?” oluyor tabii. Acikcasi birebir tedavisi yok benim anladigim kadariyla, ama en azindan vucutta yol actigi durumlari tedavi amacli ilaclar var. Ornegin, halk arasinda reflu denilen ve mideden bogaza sindirilmemis yemek gelmesi durumu cok oluyor HG’de. Bunu onleyici ilaclar var doktorun verebilecegi ama yine dikkat etmeliyiz hamilelikte alinip alinamadigina.

HG’YE BAGLI SUSUZLUK VE SONUCLARI

Normal sartlarda bol su icmeyi seven biriyim, ama iste hem hamileligin burnumu hassaslastirmasi hem de HG’nin etkileri nedeniyle su icmem cok azaldi benim iki hamileligimde de. Inanir misiniz sadece Nestle marka su icebildim ve Evian marka suyun yanina bile yaklasamadim! Her suyun bir tadi vardi ve ictigim toplam maalesef 1.5 litreyi gecmiyordu muhtemelen butun gun!! Hem rahmin suya doymus olmasi gerekiyor aslinda hamilelikte hem de tabii vucudumuzun ama maalesef suyu benim bogazimdan asagiya indirmek ve orada tutmak cok zor oluyordu iste.

Garip bir sekilde dogurdugum gun iki hamileligimde de normale dondum. Ancak kac ay vucudumu yeterince suya doyuramamis olmanin sizisini ilkinde iki bobrek tasi olusumuyla ikincisindeyse bobrek iltihaplanmasiyla odedim. Cok sukur iyiyim simdi ama ogrendim ki cok dikkat edilmeli, cunku vucudumuz bize daha cok lazim.

O nedenle boyle bir durumunuz varsa gozden kacirmayin bobrekleri de derim.

EK OLARAK

Bir de ikinci hamileligimdeki doktorum HG tanisinin yaninda bir de bir cesit mide bakterisi bulmustu ben de (Helicobacter pylori – H’pylori deniyor kisaca). Bu mide ulserine ve hatta tedavi edilmezse mide kanserine bile yol acacak bir bakteriymis ve yillarca anlasilmaksizin midemizde varligini koruyabilirmis. Baska seylerin de sebep olabilecegi mide yanma, surekli gevis getirmek gibi semptomlari olurmus, ama insanlar genelde yediginden kaynakli diye dusunup baktirmadiklari icin oldukca da yaygin olurmus aslinda bu bakteri. Doktorum sagolsun cok egitimli ve cok yonlu dusunen bir doktordu ve diski testiyle yakaladi bu bakteriyi. Ancak maalesef tedavisi 3 kur antibiyotik gerektirdigi ve kullanilan antibiyotik cesidinin hamilelik ve emzirme sirasinda kullanilmasi sakincali oldugu icin hala tedavi olamadim ben!

Ama diyecegim o ki hamilelik oncesi mide ve sindirim problemleri cekiyorsaniz bu bakterinin varligina bir baktirmak (ve varsa kokunu kurutmak) zaten cok da kolay olmayan  hamilelikte bu bakteri kaynakli olusabilecek mide problemlerini ortadan kaldirmaya yarayabilir.

KAYNAKCA

  1. http://www.drugs.com/zofran.html
  2. http://www.digitaljournal.com/pr/2823342
  3. http://montco.legalexaminer.com/2016/02/11/9-new-zofran-lawsuits-added-boston-mdl/
  4. http://www.drugwatch.com/zofran/
  5. http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/hyperemesis-gravidarum/
  6. http://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori

One response to “Hyperemesis – Hamilelikte bitmeyen cikarmalar

  1. Pingback: Gunluk- Hamilelikten Sonra Eslerimizle Ayni Dunyada Kaliyor Muyuz? | her zaman anne·

Leave a comment